FAQ

Complaint & Feedback

Sitemap

Search

Assalamualaikum

Page Title

Assalamualaikum

Search

W3C Support

RSS Usage Guide

JAWHAR Portal RSS List

 

JAWHAR ACTIVITY

 

(eng) Apa itu RSS?

RSS atau RDF Site Summary adalah suatu aplikasi XML (Extensible Markup Language) mengikut tahap spesifikasi W3Schools . Ia merupakan suatu format sindikasi berita dan digunakan sebagai agen untuk mendapatkan berita atau data secara atas talian daripada halaman web yang menyokong aplikasi ini.

 

Apa itu RssReader?

RssReader adalah satu program yang membolehkan anda menerima berita atau maklumat dari halaman web yang menyokong aplikasi RSS terus ke desktop anda. Untuk mengetahui lebih lanjut mengenai RssReader, sila ke halaman ini http://www.rssreader.com/

 

RSS di Portal JAWHAR

 

Kemudahan aplikasi RSS ini disediakan khas untuk kegunaan pengguna Portal JAWHAR bagi mendapatkan info terkini berkenaan dengan maklumat terkini yang dikeluarkan oleh JAWHAR. Melalui kemudahan aplikasi ini diharap agar JAWHAR dapat menyalurkan maklumat terkini daripada Portal JAWHAR dengan lebih pantas dan berkesan. Melalui RSS Feeds ini juga:

 

1. Anda boleh memilih untuk membaca berita yang anda inginkan dan relevan dengan kehendak

2. Anda secara tidak langsung mendapat informasi yang boleh dipercayai dan mencegah daripada informasi yang tidak di inginkan (Spam)

3. Anda dapat mengetahui maklumat terkini mengenai JAWHAR  dengan lebih cepat dan berkesan

4. Berita atau maklumat yang dipaparkan adalah yang terkini tanpa perlu melayari laman ini

Persons with Disabilities (PWD) W3C

Laman web JAWHAR menyediakan kemudahan untuk capaian Orang Kurang Upaya (OKU)/Disability Access.

A) Pengguna Cacat Penglihatan;

Dapatkan IE Page Reader di sini.

  1. Sebelum anda boleh menggunakan komponen ini, anda harus memuat turun MS Speech API. Jika anda menggunakan Window2000, besar kemungkinan sistem anda sudah memiliki komponen ini.
  2. Anda juga perlu memuat turun sekurang-kurangnya satu Speech Engine. Speech Engine adalah ‘suara’ seseorang lelaki atau perempuan, yang akan bercakap dalam Bahasa Inggeris atau bahasa-bahasa lain.

Untuk arahan selanjutnya bagi menggunakan komponen ini, sila klik di sini.

B) Pengguna Buta Warna;

Bagi pengguna buta warna, terdapat beberapa pilihan warna disediakan di ruangan atas setiap halaman laman web JAWHAR. Pengguna boleh memilih warna daripada seleksi warna yang diberikan iaitu Biru dan Warna Kontra (Hitam dan Putih)

Warna templet halaman laman web JAWHAR akan berubah serta merta setelah pilihan dibuat.

C) Pengguna Warga Tua;

Bagi pengguna warga tua, laman web JAWHAR ada menyediakan kemudahan pilihan saiz teks yang berbeza.

Pilihan saiz teks tersebut dipaparkan di ruangan atas setiap halaman laman web JAWHAR. Pengguna boleh memilih samada untuk memilih saiz teks yang lebih besar atau lebih kecil , mengikut kesesuaian.

Scroll to Top
Skip to content