Awam Kerajaan Warga JAWHAR

Umrah

Definisi

Umrah dari segi bahasa bermakna ziarah atau menuju ke tempat yang makmur. Ia sesuai dinamakan demikian kerana boleh dilakukan pada bila-bila masa. Pengertian Umrah mengikut syara’ ialah mengunjungi Kaabah untuk melakukan ibadah iaitu tawaf dan sa’ie menurut syarat-syarat wajibnya. Walaupun bagi sesetengah ulama berpendapat bahawa umrah adalah ibadah sunat, ulama Mazhab Syafi’i dan Hambali menyatakan bahawa ianya adalah wajib berdasarkan pada dalil al-Qur’an berikut:

وأتمّوا الحجّ والعمرة لله ………………”

“Dan Sempurnakanlah ibadah haji dan umrah kerana Allah“ – (al-Baqarah: ayat 196)

Pengertian umrah pada hukum syarak ialah menziarahi Baitullah al-Haram kerana mengerjakan tawaf dan sa’ie dengan menurut syarat- syarat yang diwajibkan. Allah s.w.t. berfirman di dalam al-Quran:

فمن حجّ البيت اواعتمر فلاجناح عليه ان يّطّوّف بهما.

“Maka barang siapa yang hendak melakukan haji ke Baitulallah atau melakukan umrah, maka tidaklah menjadi halangan baginya bahawa ia berlari-lari antara keduanya” – (al-Baqarah: ayat 158)

Fadhilat Dan Kelebihan Umrah

Ibadat umrah dan haji adalah syariat agama Allah s.w.t yang mengandungi rahsia-rahsia dan hikmat-hikmat. Di antara hikmat-hikmat yang dapat diselami adalah untuk melatih umat Islam supaya bersatu haluan dalam mempertingkatkan syiar Islam, berganding bahu untuk menegakkan agama Allah s.w.t. supaya perhubungan di antara masyrakat Islam terjalin lebih erat, lebih mesra lagi tanpa mengira warna kulit biarpun berlainan bahasa percakapan, adat resam dan kebudayaan.

Bagi amalan sa’ie direnung kembali peristiwa Siti Hajar, isteri kepada Nabi Ibrahim a.s. yang lari berulang-alik antara Bukit Safa dan Marwah di tengah-tengah padang pasir yang cuacanya panas dan kering untuk mencari air bagi anaknya yang masih bayi. Bila Siti Hajar kembali kepada anaknya dilihat air zam-zam terpancar dari bumi tempat letal kaki Nabi Ismail a.s.. Daripada peristiwa ini umat Islam dapat menanam semangat perjuangan supaya terus berusaha dan tidak mudah putus asa melalui rintangan kehidupan.

Mengerjakan umrah dan haji sesungguhnya keduanya menghapuskan dosa. Sekiranya ibadat tersebut mendapat mabrur (amalan baik yang diterima oleh Allah s.w.t.) akan memperolehi syurga. Dalam sebuah hadith lain, Rasulullah s.a.w. bersabda dosa-dosa yang dilakukan selepas satu umrah diampunkan melalui umrah yang berikutnya. Oleh itu, apa yang telah dilakukan di antara dua umrah akan terputus.

Hikmat kedua-dua kota di Tanah Suci iaitu amalan ibadatnya digandakan pahala, sabda Rasulullah s.a.w. yang bermaksud bahawa sesudah Mekah, maka tidak ada tanah yang lebih utama di bumi ini daripada kota Madinah yang digelarkan dengan nama Madinadul Rasul atau kotanya Rasulullah s.a.w. Amalan-amalan yang dilakukan di Masjid Nabawi akan mendapat pahala yang berlipat ganda dan juga mendapat syafa’at daripada Rasulullah s.a.w.

Baginda juga bersabda yang bermaksud bahawa solat di Masjid Nabawi lebih afdal daripada masjid-masjid yang lain sebanyak seribu kali solat kecuali Masjidil Haram, manakala bersolat di masjidnya sebanyak empat puluh waktu dengan tidak tinggal walaupun satu waktunya nescaya dilepaskan mereka daripada azab neraka dan juga azab kubur. Orang–orang yang mengerjakan haji dan umrah, adalah utusan Allah s.w.t. sekiranya mereka memohon sesuatu, dikurniakanNya; jika mereka berdoa, dimakbulkan doanya; dan jika mereka membelanjakan sesuatu maka digantikanNya.

Ibadat umrah adalah lambang perpaduan umat Islam yang sentiasa berada dalam ikatan kukuh bagi memperkasakan maruah umat dan kesucian Islam. Umpamanya menerusi aktiviti tawaf dapat dilihat dengan jelas semangat perpaduan dan persaudaraan umat Islam adalah erat sesama manusia, tidak kira raja, rakyat miskin atau kaya, sama sahaja taraf mereka ketika mengerjakan ibadat dan semuanya berpakaian seragam (ihram) bersama-sama mengabdikan diri kepada Allah s.w.t. dan memartabatkan imej dan meningkatkan syiar Islam di persada dunia.

Waktu Solat Wilayah Persekutuan Kuala Lumpur & Sewaktu Dengannya

Imsak 5.46 Subuh 5.56 Syuruk 07.09 Zohor 13.22 Asar 16.47 Maghrib 19.30 Isyak 20.45
Arab Saudi
Malaysia
Hubungi JAWHAR
Jabatan Wakaf, Zakat & Haji (JAWHAR)
Aras 8-9, Blok D, Kompleks Islam Putrajaya (KIP),
Jalan Tun Abdul Razak, Presint 3,
62100 Putrajaya, Malaysia
Talian Awam
Telefon: +(6) 03-8883 7400
Faks: +(6) 03-8883 7406
Emel: pejabatam[at]jawhar[dot]gov[dot]my
Statistik
Kemaskini Terakhir: 15 Oktober, 2021 @ 4:59 PM
Top